Mae Jemison

Astronauta

Graduada en Enginyera Química (1977) i doctora en Medicina (1981), Mae Jemison es va convertir el 1992 en la primera dona afroamericana que va viatjar a l’espai. El seu somni de xiqueta es va fer realitat en formar part de la tripulació del transbordador espacial Endeavor.

De mare professora i pare supervisor de manteniment, va ser una estudiant excel·lent amb matrícules d’honor en matemàtiques i ciències, i amb només 16 anys va començar a estudiar a la Universitat de Stanford. Poc temps després va obtenir el seu diploma en Enginyeria Química i en Estudis Afroamericans.

D’ací va ingressar a la Universitat de Cornell, on es va graduar en Medicina, i entre el 1983 i el 1985 va treballar com a metgessa en els Cossos de Pau a Libèria i Sierra Leone.

Després de la seua missió va tornar als Estats Units i va prosseguir els estudis d’enginyeria. Els vols de Sally Ride i Guion Bluford, la primera dona i el primer afroamericà, respectivament, que la NASA va enviar en una missió a l’espai van inspirar Jemison per a demanar el seu ingrés en l’agència espacial estatunidenca a la tardor del 1985.

Per fi, el 1992 va arribar el seu moment: del 12 al 20 de setembre d’aquell any es va desenvolupar la seua única missió espacial, una missió col·laborativa amb el Japó que a més seria la número 50 del programa de transbordadors. Com a part del seu treball en la missió va exercir com a especialista científica i va dur a terme una sèrie d’experiments sobre els marejos durant els vols; la pèrdua òssia en l’espai, i l’ovulació i fecundació de granotes i el posterior desenvolupament dels cullerots quan no hi ha gravetat.

Al març del 1993, Jemison va abandonar la NASA amb la intenció de crear la seua pròpia empresa. Des de llavors, ha sigut professora de ciències en diverses institucions i ha posat en marxa diversos projectes. El 1993 va fundar The Jemison Group, una consultora que treballa per a mesurar i augmentar l’impacte sociocultural del disseny i el desenvolupament tecnològics.


Artista: Galletamaria

Ubicació: CEIP Torrefiel (C/ Erudito Pagés, 1 46019 València)

Plànol

EMT Línies: 6, 12, 26, 60